F04BCB65-CD4B-42AC-8FF2-5D658F497DE0

ATT ÖVERGÅ FRÅN KONVENTIONELL TILL NATURLIG DEODORANT

Allt fler byter ut sin konventionella deodorant mot en helt naturlig för sin hälsas skull men också för miljöns skull. Det kan ta lite tid för kroppen att avvänja sig från tungmetallen aluminium. Hur lång tid det tar varierar från person till person. För en del går det på ett par veckor, för de flesta omkring 4 veckor och för några få kan det ta upp till 8 veckor. Det är här en del ger upp och säger att naturlig deodorant helt enkelt inte fungerar för dem. Men de som gått igenom övergångsperioden byter sällan, om ens någonsin, tillbaka till en konventionell deodorant. Att veta att man gjort något bra för sig själv och för miljön på samma gång är en fantastisk känsla. 

Här är vad du kan förvänta dig under din detox:

VECKA 1

Om du har använt antiperspirant sedan du var tonåring kommer din kropp att vara beroende av den. Det kan gå ett par dagar eller en vecka utan att du märker någon skillnad mellan din antiperspirant och naturliga deodorant. Det beror på att aluminiumföreningarna i antiperspiranten bildar en gelliknande plugg och förtränger dina porer i armhålan. Detta förhindrar dig från att svettas och bli våt.

VECKA 2

När du slutar använda antiperspirant kan du känna lukt i armhålan. Du kan också känna fukt, vilket är kroppens naturliga sätt att spola ut toxiner. Det är viktigt att veta att dessa illaluktande bakterier inte kommer att vara för evigt, det är bara en del av detoxen som händer när du slutar använda konventionell antipersiprant/deodorant.

VECKA 3

Bakterierna kan börja dämpas. Bakteriekulturen kan återbalansera och stoppa överproducerande luktframkallande bakterier. Det betyder att du kommer att märka att eventuella luktproblem börjar minska. Armhålans fuktighetsnivåer kommer också att normaliseras. Naturliga fibrer som bomull, bambu och linne är dina nya bästa vänner. Eftersom naturliga fibrer andas bättre, kan både svett och bakterier avdunsta lättare från fibrerna.

VECKA 4

Din kropp borde ha anpassat sig till naturlig deodorant. Du kan nu fortsätta använda naturliga deodoranter varje dag.

TIPS PÅ EN ENKEL DETOX KUR FÖR ATT HJÄLPA DIG IGENOM DETOX PERIODEN LITE SNABBARE:

1 msk arrowrot pulver.
1 tsk äppelcidervinäger

Blanda samman till en pasta. Rengör armhålorna med en mild PH vänlig tvål alternativt kokosolja eller fast tvål baserad på kokosolja. Dutta lite av pastan i armhålorna. Låt verka ca 20 minuter, skölj med vatten och klappa torrt. Gör dagligen i 1-2 veckor. Därefter när du tycker det behövs för att minska odören och påskynda övergången till en naturlig deodorant. 

VISSTE DU ATT:
  • Ph-värdet i armhålan vanligen är ~ 5,8 för män och ~ 6 för kvinnor.
  • Det finns olika typer av svett och att de luktar olika mycket.
  • Träd ”svettas” också! En stor björk kan svettas 400 liter vatten en varm solig dag. Den svalnar genom att släppa ut vattenånga från små porer på undersidan av sina löv.
  • Svetten i sig luktar ingenting. Det är när det kommer i kontakt med andra bakterier på din hud som det börjar lukta. Därför är det viktigt att applicera deodorant på väl rengjord hud och bära rena kläder.
  • Det mest koncentrerade området med svettkörtlar är på undersidan av dina fötter, medan det minsta är på ryggen. Anledningen till att du känner svett i armhålan beror på att området inte är mycket ventilerat, vilket gör det svårt för svett att förångas. Därför ska du bära löst sittande kläder i naturliga material som andas och ventilerar.
  • Viss mat kan göra att du svettas mer. Exempelvis starkt kryddad mat.
  • De enda områdena i kroppen som inte har svettkörtlar är öronen, läpparna och naglarna.
  • När du svettas utsöndrar du inte bara vatten och salter utan även kvicksilver, bisfenol (BPA) och andra gifter som samlas i kroppen. Den utrensande effekten är densamma oavsett om den uppstår av träning eller i bastun.

Price Based Country test mode enabled for testing Finland. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari